Ревю: новият MacBook Pro 13’’ без Touch Bar

Konstantin
11/01/2017 ❘ 00:00

Как би изглеждал животът без познатите ни портове? Какво получаваме за високата цена на компютъра? Това ли е наследникът на емблематичния Air? Pro или не-Pro? Ще разгледаме всичко това в нашия тест на базовия модел на новия MacBook Pro. Дълго чакахме появата на ново поколение MacBook Pro компютри на Apple (както и неговите регулярни доставки до България), но ето че моментът да публикуваме нашия тест най-сетне настъпи. Още преди събитието на Apple от 27 октомври спекулациите какви компютри да очакваме бяха налице: iMac, Mac Pro, Macbook и дори ъпдейт на Air линията? Вместо това, Тим Кук и компания ни показаха само три MacBook Pro компютъра (днес ви представяме ревю на базовия модел). И веднага започнаха оценките. От една страна, Touch Bar-ът изглежда страхотно удобство (очаквайте съвсем скоро да ви представим ревю и на новото Pro с Touch Bar), размерът и теглото на компютъра са драстично намалени, а получихме и нова цветова опция. От друга страна, се простихме с няколко порта, като най-мъчно ще ни бъде за MagSafe и SD слота. Цените също бяха вдигнати. Всичко това, без да има кой знае каква стъпка към по-професионален хардуер, изключвайки обичайните по-мощен процесор и по-добра видео карта.

01_macbook_test_mega

Другата, малко неочаквана стъпка беше, неглижирането на Air линията. Вече окончателно можем да се сбогуваме с 11-инчовия модел, 13-ката пък не получи ъпдейт сега, което ни кара да мислим, че това няма да се случи изобщо. Може би версията от 2016 г. ще остане последният мохикан. Това само по себе си не е голям проблем, тъй като новият MacBook Pro без Touch Bar изглежда разумна алтернатива. Точно това е едно от нещата, които ще се опитаме да разгледаме в настоящия тест: дали новият модел е подобаващ заместител на MacBook Air? Като доволни ползватели на MacBook Air (early 2015) имаме добра база за сравнение. Еднаква ли е таргет аудиторията за двата модела? Също толкова компактен и лесно преносим ли е Pro-то? Заслужава ли си завишената цена? За начало, можем да кажем, че новото Pro представлява страхотно подобрение в сравнение с Air-a, но все пак има и своите недостатъци. Дизайн Както обикновено, започваме с дизайна. След като отворим добре познатата ни стилна кутия, ще открием някои нови детайли. Освен зарядното, намираме един USB-C кабел, като по-дебелият кабел за удължение вече не е наличен. Главата на зарядното отново се маха, което позволява да го ползвате и в страни, където стандартните контакти са по-различни от нашите. Едно предимство е, че USB-C кабелът не е неделимо свързан със зарядното, така че, ако се скъса, например, можете да се разминете само със смяна на кабела, вместо да купувате ново зарядно. Включеният в комплекта кабел е с дължина от 2 метра и изглежда доста здрав, така че вероятно ще издържи дълго време.

02_macbook_test

Нека обърнем внимание и на основния предмет на нашето ревю – самият компютър. Размерът му изглежда доста по-компактен, отколкото предполагахме. Всъщност, почти всички на които показахме устройството, помислиха, че държим в ръцете си 12-инчов MacBook. Разликата в сравнение с MacBook Air и предишното поколение MacBook Pro е чувствителна, както можете да видите от долната снимка (старото Pro е под новия модел).

03_macbook_test

Едно сравнение с външния вид на 12-инчовия Retina MacBook изглежда основателно. Новото устройство изглежда като ултра-тънкия лаптоп на стероиди. Също като и при гореспоменатия компютър, отстрани на устройството намираме само Thunderbolt 3 съвместимите USB-C портове (13-инчовият модел без Touch Bar има 2 такива порта, а останалите новопредставени версии са с 4) и жака за слушалки отдясно. Новият MacBook Pro е доста лек, като тежи едва 1.37 кг (за сравнение Air-ът е с тегло от 1.34 кг). Корпусът е много компактен, като в най-дебелата си точка е по-тънък от този на Air-а. Не е необходимо да задълбаваме в милиметри, като можем да кажем просто, че и двете устройства изглеждат еднакво красиви и определено радват окото.

14_macbook_test

Предметът на нашия тест е MacBook Pro без Touch Bar в астро сив цвят. Винаги сме искали лаптоп в малко по-тъмен оттенък и ето, че сега го получаваме. Черната рамка определено ни допада много. Пръстите не оставят отпечатъци върху корпуса на устройството. Дори и 13 инчовият базов модел разполага със стерео говорители от двете страни на клавиатурата. Това предразполага наличието на малките дупки за звука, които обаче не ни притесняват по никакъв начин. Клавиатурата разполага с второ поколение Butterfly механизъм, като разликите с първата генерация не са съществени, но на това ще се спрем по-късно. Още един елемент, който приковава вниманието, е огромният Force Touch тракпад. На пръв поглед той изглежда два пъти по-голям от обичайното, но това не намалява неговото удобство.

05_macbook_test

Като цяло, няма какво толкова да кажем за облика на новия MacBook – един поглед ни беше достатъчен, за да го харесаме. Все пак, винаги казваме, че дизайнът е субективен и дали дадено устройство ви харесва или не е чисто и просто въпрос на личен вкус. Забравихме да споменем, че ябълката не е осветена. За нас това не е огромна загуба, тъй като новото отразително металическо лого също е много красиво, въпреки че събира отпечатъци от пръстите. Тези от вас, които ползват iPhone 7 в черен лак знаят за какво става въпрос.

06_macbook_test_mega

Характеристики Отваряме лаптопа и… изненада. Той се включва веднага, без да е необходимо да натискате бутон. Не ни е известно поради каква причина тази новост е нужна, но ние не я намираме за особено полезна. Времето за стартиране, както можеше да се очаква, е сравнително бързо. Ние отчетохме по-малко от 15 секунди до появата на екрана за вписване, не че по принцип изключваме компютъра си особено често. Дисплей Дисплеят заслужава отделна секция в ревюто, особено ако го сравним с този на MacBook Air. Ако трябва да отличим най-голямата разлика между двете устройства, ние бихме посочили именно дисплея. Особено ако не сте ползвали компютър с Retina дисплей, ще останете зашеметени. На него дори и ежедневните дейности, като браузване в интернет или гледане на филм изглеждат нещо необикновено. Ако пък вече сте запознати с характеристиките на Retina дисплея, този на MacBook Pro отново ще ви впечатли. Цветовете са по-динамични и живи (Р3 цветово пространство), а яркостта е още по-голяма в сравнение с предишните поколения (може да бъде и 500 нита). Характеристиките на дисплея позволяват съдържанието му да се види отчетливо, дори и при ярка слънчева светлина, не че успяхме да го тестваме в януарските студове и снегове.

07_macbook_test

Retina дисплеят може да бъде доста заблуждаващ. Ако поставим Air-а и Pro-то един до друг, трудно можем да забележим разликата. Даже можете да се утешите, че това удобство не ви е толкова важно. Това обаче въобще не е така. Веднъж свикнат ли очите ви с ярките, наситени цветове на Retina дисплея, екранът на MacBook Air ще ви се стори като черно-бял пикселиран CRT монитор. Който ползва Mac с Retina дисплей, няма връщане назад, или поне безболезнено такова. Хардуер Базовият модел, който тестваме, има двуядрен 2GHz Intel Core i5 процесор, който може да стигне до 3.1 GHz с Turbo Boost. Компютърът може да бъде поръчан и във вариант с 2.4 GHz Intel Core i7 (до 3.1 GHz с Turbo Boost). Що се касае до RAM-та, устройството разполага с 8 GB 1866MHz LPDDR3 чип, като има опция за 16 GB, но за съжаление няма 32 GB вариант. Intel Iris 540 ще се погрижи за графиката на компютъра. Не казваме, че параметрите са лоши, но за тези пари конфигурацията можеше да бъде и по-добра.

08_macbook_test

Не успяхме да установим кой знае каква разлика във всекидневната употреба между новия MacBook Pro и нашия стар MacBook Air. Трябва да отбележим, че не сме професионални потребители: сърфираме, редактираме документи, гледаме филми, слушаме музика и понякога ползваме Photoshop, когато статиите имат нужда от по-специални картинки. За да видим как работи устройството, трябва да се доверим на специализираните тестове. За жалост, Cinebench все още не поддържа Sierra, така че трябваше да се задоволим с Geekbench теста. Въпреки, че не е много честно да сравняваме устройство от началото на 2015 г. с такова от края на 2016 г., резултатите са достатъчно показателни и достоверни (все пак, най-новият Air, от 2016 г., се различава от нашия само по повечето RAM).

09_macbook_test

Air-ът изостава малко при single-core теста, но при multi-core резултатът е по-категоричен в полза на новото Pro. А новите SSD-та са просто фантастични и определено превъзхождат предишните, както се потвърждава и от Blackmagic Disk Speed Test. Скоростта на четене е космическа, а тази на записване е 3 пъти по-бърза от преди. Само си помислете: данни, отговарящи на размера на един DVD диск, могат да бъдат копирани за около 1 секунда!

10_macbook_test

Клавиатура Новите Pro-та, а вероятно и всички бъдещи лаптопи на Apple, ще разполагат с клавиатура с Butterfly механизъм, която дебютира в 12-инчовия MacBook. Компютърът, който тестваме, вече е с второто поколение на тази клавиатура, като, честно казано, ние не открихме разлика. Нашето мнение като цяло е, че Butterfly механизмът не е по-добър от стандартната клавиатура, просто е по-различен. Тъй като благодарение на него, клавиатурата изглежда визуално по-добре, а и може да бъде доста по-компактна, решението на Apple да го възприеме е разбираемо.

11_macbook_test

Портовете Стигаме до неприятната част. Няма да пестим критика: липсата на някои портове определено се усеща. Поне едно традиционно USB нямаше да ни бъде излишно. Искахме да свържем външния си хард диск, за да прехвърлим малко снимки и видеа и да видим как ще изглеждат на страхотния Retina дисплей, но не стана. Традиционната USB флашка също не беше вариант. Накрая все пак намерихме подходящ адаптер, който ни позволи да използваме възможностите за свързване на компютъра си. Болката е, че не сме сигурни дали 2 USB-C порта са достатъчни за професионално устройство.

12_macbook_test_mega

Трябва да отбележим, че определено вярваме, че USB-C е бъдещето. Тази технология със сигурност е много по-добра и продуктивна, въпросът е дали светът е готов за нея и с въвеждането й Apple не изпреварват малко времето. Смятаме, че този MacBook Pro ще бъде актуално устройство и за идните години, тъй като непрекъснато се появяват нови и нови USB-C аксесоари. Докато обаче все още се подмятат CD-та и други архаични технологии (в каквато постепенно ще се превърне и традиционното USB) обаче ще ви трябва адаптер, за да свържете желания аксесоар. Така че, ако искате продукт, който да устои във времето, препоръчваме ви това Pro. Трябва обаче да сте готови да устоите на преходния период.

13_macbook_test

Батерия и музика На хартия батерията държи 10 часа. Всички знаем обаче, че колко ще издържи наистина зависи от това как ползвате компютъра и това се отнася не само за този MacBook Pro, а за всяко подобно устройство. В нашия тест доближихме 10-те часа с едно зареждане, като обаче не сме използвали кой знае какви приложения, консумиращи много батерия. Air-ът остава непобедим с 12-те часа живот на батерията, но час-два повече или по-малко едва ли е от съществено значение (все пак, работим основно на зарядно) и ние бихме го жертвали на драго сърце в полза на един Retina дисплей. Звукът, излизащ от вградените стерео говорители на MacBook Pro, е много качествен, ако говорим за звук от лаптоп. Басите са доста дълбоки, а лаптопът не резонира при високите тонове, така че няма какво повече да желаем.

15_macbook_test_mega

Новият Air? По-скоро – не. Бихме окачествили този компютър като новият Pro MacBook. Той е малък, отлично преносим, с Retina дисплей, само с USB-C портове, с Butterfly клавиатура и наличен в различни цветове. Тези черти досега се отнасяха повече за 12 инчовия MacBook, отколкото за Air-a.

16_macbook_test

Бихме поставили този компютър в полу-професионална категория. Той може много повече от това да се ровите из Facebook, да гледате филм или да пишете мейли през него. Той ще свърши работа, ако ползвате Final Cut Pro X, но едва ли е много подходящ за потребителите, обработващи всекидневно гигантски 4К филми. Няма да е най-удачен, ако проектирате огромни постери, но би бил от голяма полза за всекидневно работещите с Photoshop, пишещи, програмиращи, миксиращи музика и т.н. потребители. Screen Shot 2017-01-11 at 13.55.26