Ревю: Withings Body и Withings Body Cardio

Konstantin
14/10/2016 ❘ 00:00

Вече сме ви запознавали със стилните часовници на Withings, съчетаващи визията на традиционен часовник с фитнес функционалностите на спортен такъв. Днес ще се спрем на новите кантари на компанията (Withings Body и Body Cardio), чиято цел е да постигнете още по-здравословен начин на живот и да изпълните фитнес целите си. Withings е френски производител на интелигентни аксесоари, който наскоро бе закупен от Nokia. Нашият предишен опит с продукти на компанията (Activité, Activité POP и Activité Steel) ни доведе до извода, че устройствата на Withings се характеризират с изчистен дизайн, висока степен на надеждност и са лесни за употреба, но нямат цялата палитра от фитнес функционалности, предлагана от конкуренти, като Fitbit.

WithingsBodyCardio

Withings обявиха новите си смарт кантари в началото на лятото, а още оттогава изпитвахме любопитство дали устройствата са толкова добри и в действителност, колкото изглеждат на хартия. Е, сега решихме да проверим, като пробвахме и двата кантара. Функционалности Обикновено започваме ревютата си с обзор на дизайна на продукта, но сега минаваме директно на функциите (все пак в случая става въпрос за аксесоар, който колкото и да е красив, веднъж влязъл в банята или спалнята ни, едва ли ще я напусне). Първото нещо за Body и Body Cardio, което трябва да споменем, са показателите, измервани от кантарите. Освен теглото, което така или иначе можете да измерите и с далеч по-евтин кантар, тези устройства ви позволяват да получите данни за процента на мазнините и водата във вашето тяло, както и за масата на вашите мускули и кости. Всички тези измервания са обобщени в HealthMate приложението, където можете да видите тенденциите в развитието на показателите си.

withings_body_cardio-20

Кантарите поддържат до 8 потребителя и автоматично разпознават кой е стъпил отгоре, като първите три букви от името му се изписват на дисплея. Тази удобна функция работи отлично и, поне при нас, не сбърка нито веднъж (пробвахме я с четирима потребители, двама от които бяха с горе-долу приблизително тегло). Освен, че са подходящи за цялото семейство, Body и Body Cardio предлагат и друга малка глезотийка, а именно опцията за показване на прогнозата за времето за деня на екрана на устройството. На дисплея на двата модела можете да видите и развитието в килограмите от последните ви измервания. В случай, че използвате фитнес тракер, кантарът може да изпише и направените от вас крачки за предния ден.

withings_body_cardio-1

Стигаме и до голямата разлика между Withings Body и Withings Body Cardio. По-скъпият кантар измерва скоростта на пулсовата вълна (Pulse Wave Velocity) – показател, индикиращ за цялостното здраве на сърдечносъдовата ви система. Трябва да признаем, че преди да ползваме кантара, не бяхме особено запознати с този показател, затова ще се опитаме да го разясним накратко. Най-общо казано, PWV индикира скоростта, с която кръвта преминава през артериите ви. Ако тази скорост е в нормалната за възрастта ви граница, това означава, че артериите ви са гъвкави. Ако обаче скоростта е прекалено висока, това може да означава, че артериите ви са по-твърди и запушени, което повишава риска от високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания.

3726Как Withings Body Cardio измерва скоростта на пулсовата ви вълна? Кантарът отчита времето от изпомпването на кръвта от сърцето ви до достигането й в краката ви чрез електродите, разположени на устройството. Знаейки височината ви (която сте задали в Health Mate приложението), кантарът изчислява скоростта на пулсовата вълна. Този показател не се показва върху екрана на устройството, а може да бъде видян в Health Mate приложението. Също там, можете да видите съвети за подобряване на цялостното здравословно състояние на сърдечносъдовата ви система. Сред тях могат да бъдат повече упражнения, по-малко алкохол и диета, богата на зеленчуци.
q-80
Важно е да отбележим, че Withings Body Cardio не е медицинско устройство и не може да се използва за диагностициране на заболявания и проблеми. Кантарът обаче може да послужи за информация и повишаване на вниманието към начина на живот, който водим, и последствията от него за нашето тяло. Колкото до точността на кантарите на Withings, можем да кажем, че измерванията, които получавахме за костната и мускулната маса, както и за процента на мазнините и водата в тялото, бяха сравнително последователни. Това е добър атестат, въпреки че технологията за измерване на тези показатели чрез биоелектрически импеданс по принцип е обект на известна критика. Що се касае до теглото, ако дисплеят на Body или Body Cardio покаже 1-2 килца отгоре, не хвърляйте вината върху кантара, тъй като той мери тежестта изключително прецизно, вземайки под внимание дори гравитацията на надморската височина, на която се намирате. Приложението
Withings-Body-Cardio-Smart-Scale-02
Health Mate приложението на Withings е изключително лесно за употреба (също, както и самите кантари). Дизайнът му е изчистен и намирането на това, което търсите, е сравнително интуитивно. Още един плюс е възможността за интеграция с редица други приложения, сред които и MyFitness Pal. Така можете да получавате още по-подробни статистики, включващи информация за храната, която консумирате. Ако пък изплозвате фитнес тракер (като часовниците от Activité серията на Withings), данните за направените от вас крачки, изгорени калории и др. също ще бъдат видими. А употребата на безжичния апарат за кръвно налягане Withings Wireless Blood Pressure Monitor заедно с Body или Body Cardio ще даде още по-пълна картина на здравословното ви състояние, която е систематизирана в рамките на Health Mate приложението. Дизайн
withings-body-cardio_-1500x844
Този път оставяме дизайна за накрая (и не защото Withings Body и Body Cardio не ни харесват). Напротив, смятаме, че изчистеният и красив дизайн на кантарите със сигурност ще допадне на Apple феновете. Устройствата са налични в бял и черен цвят, така че да се впишат в интериора на вашата баня или спалня, а изработката от закалено стъкло и алуминий определено радва окото. И двата модела кантари разполагат с 2.4’’х1.6’’инчов дисплей, а разликите са в разположението на сензорите върху корпуса на устройствата. Настройване и батерия Настройката на Body и Body Cardio и създаването на профил в Health Mate приложението (в случай, че нямате такъв), става много бързо и лесно, така че около 15 мин., след като извадихме кантарите от кутията, вече бяхме готови да ги ползваме.
DSC_2253
Body и Body Cardio се различават и в това, че по-скъпият кантар се захранва от зареждаща се литиево-йонна батерия с продължителност на живота около 1 година, докато Body ползва 4 стандартни ААА батерии (които би трябвало да траят до 18 месеца). Заключение Ако просто желаете да знаете колко тежите, можете да получите тази информация и с помощта на стандартен и далеч по-евтин кантар. Withings Body и Body Cardio обаче могат да ви дадат цялостна и систематизирана картина на показателите на вашето тяло на ежедневна база, да проследят тенденциите в развитието им чрез Health Mate приложението и да ви дадат необходимите напътствия, така че да постигнете целите си. Новите кантари на Withings ви дават достъп до измервания далеч отвъд обичайната информация, която сме свикнали да получаваме от един кантар. Body Cardio пък е единственият смарт кантар на пазара, измерващ скоростта на пулсовата вълна, която е пряко свързана със състоянието на сърдечносъдовата система. Дизайнът на устройствата е страхотен и съответства на високите стандарти на Apple феновете. WIthings Body и Body Cardio са налични в магазини iStyle, а на вас оставяме да прецените дали могат да ви бъдат полезни. Screen Shot 2016-10-13 at 21.39.30 Screen Shot 2016-10-13 at 21.39.58Снимки: DCRainmaker, Guardian, Withings