Сензор за цветове от реалния свят в следващия Apple Pencil

Konstantin
20/07/2020 ❘ 08:00

Ако все още очаквате появата на съвместим Apple Pencil с вашия iPhone, вероятно това няма да се случи или поне не толкова скоро. Причината се крие в недостатъчната големина на вградения екран, а ние имаме една добра новина. Доста по-вероятно е със следващата умна писалка на технологичния гигант да се запознаем с вграден сензор в Apple Pencil, с който всеки потребител ще може да индексира цвят от реалния свят.

Колкото и атрактивно да звучи, този път не говорим за слух, който идва от някой доказал се със своите точни прогнози през годините източник, а за патент, който е внесен от Apple в патентното ведомство на САЩ само преди няколко дни. Реално погледнато, през годините доста патентни заявки са останали без реализация, но въпреки това допускаме, че компанията от Купертино вече е насочила усилия върху разработването на следващата Apple Pencil технология:

"Компютърна система с индексиращ цветовете стилус"

Според патентната заявка на компанията, в иновативния сензор ще бъдат разположени няколко фотодетектора, които ще измерват тоналността на различни цветови канали, а резултатът от това е съвсем ясен. Специално предвиден за целта алгоритъм ще връща точен цвят, съобразно получените данни. За да бъде по-точно измерването, вероятно в сензорната система ще бъде вградена и дискретна подсветка, докато технологията би могла да бъде разположена от горната страна на следващото Apple Pencil поколение.

Стига толкова за техническата страна на разработката. Въпреки, че не можем да прогнозираме дали технологията би могла икономически да бъде вградена в достъпен за всички потребители продукт, прогнозираме, че съществува реална вероятност патентованата технология да срещне бял ден. Apple Pencil 3 с вграден сензор за разпознаване на цветове от реалния свят може да срещне изключително сериозен интерес от страна на всеки потребител, който се занимава с графичен дизайн, но нека видим и как би могла да функционира умната писалка.

  • Вероятно режимът за разпознаване на цвят ще се активира с почукване на писалката или софтуерно, чрез докосване върху бутон за разпознаване на цвят в графичното приложение, което използвате.
  • В следващата стъпка, просто трябва да насочите нейната задна страна към произволен цвят в реалния свят.
  • Задържате писалката върху избрания цвят и всичко останало става автоматично.
  • Ще получите цифров код на желания цвят в RGB, Hex или друг стандарт, който използва вашето приложение.

Всеки потребител ще може да ползва умната писалка, за да калибрира своя дисплей, принтер или пък просто, за да пребоядиса някоя замърсена стена в своето жилище, без да се притеснява, че тонираният латекс няма да пасне на останалите стени. Разработката изглежда изключително интересна и с доста широко поле на изява, а ние няма да пропуснем да ви споделим допълнителна информация около Apple Pencil 3, когато от компанията обявят официално такава или пък някой от нашите любими източници сподели непотвърдена, но пък любопитна прогноза.

Източник:MacRumors