По-добри снимки с фабричното приложение Camera на iOS

Konstantin
17/05/2016 ❘ 00:00

Сигурни сме, че всеки един потребител на мобилно устройство с операционна система iOS / iPhone и iPad /, отпечатва своите любими моменти чрез фабрично заложеното приложение “Camera”. Точно за това, днес искаме да ви представим няколко любопитни съвета, които ще ви покажат как да заснемете по-добри снимки.

На първо място, преди да заснемете кадър, почистете обектива на вашата камера. Често се случва, особено при по-голямо устройство, лещата да бъде замърсена или върху нея да е останал пръстов отпечатък, който е достатъчен да влоши качеството на вашата снимка. Препоръчително е да се грижите за обектива на вашето iOS устройство точно, както и за този на физическия фотоапарат. Не забравяйте, че същото условие важи и за предната камера, като почистването на екрана на вашето устройство е задължително условие за по-добра селфи снимка.

Screen Shot 2016-05-17 at 11.28.57

Вторият съвет се отнася до така наречения “Digital zoom” или цифрово увеличение. Съветваме ви да избягвате неговата употреба. Реално погледнато, тази функция се диференцира почти изцяло с оптичното увеличение, като просто изрязва и разтегля съдържанието, което може да доведе до пикселизирана и замъглена снимка. Напомняме ви, че вградената камера във всеки iPhone и iPad е фиксирана, като не предлага оптичен “zoom”.

10-easy-tricks-every-iphone-photographer-should-know-5

При удобна възможност направете желаната снимка от по-близко разстояние. Това ще ви позволи да уловите по-лесно точния момент, няма да се налага използването на “zoom”, както и ще имате възможност да се възползвате от вградената в iPhone f/2.2 бленда.

Това, че не препоръчваме вземането на снимка чрез “zoom” не означава, че той няма удобно приложение. Благодарение на функцията имате възможност, след увеличение на образа, да маркирате по-точно рамката, върху която желаете да се фокусирате. След това просто изключете “zoom” и отпечатайте вашата снимка с абсолютно точно позициониран фокус.

Вижте всички наши съвети в любопитното видео, предоставено от 9to5mac:

Въпреки фиксираната бленда, iPhone все още разполага с възможност и за ръчно регулиране на експозицията. За да използвате функцията, просто задръжте пръст върху екрана на вашето устройство, съвсем стандартно за да фокусира, а след това плъзнете нагоре или надолу, за да преекспонирате изображението.

За по-добър фокус, препоръчваме не просто да докосвате еднократно екрана на вашето устройство, а да задържите пръст за няколко секунди, с което ще заключите позицията на фокуса върху желаното изображение.

При положение, че снимките, които желаете да създадете са планирани и вие не сте в движение, препоръчваме използването на подходящ за целта статив или монопод за допълнителна стабилност на устройството.

[caption id="attachment_22927" align="aligncenter" width="1000"]iphone-tripod-clamp Универсална стойка, подходяща за iPhone.[/caption] Сигурни сме, че голяма част от вашите снимки са направени в движение или са приложени върху движещи се обекти. За да бъдете спокойни, че сте отпечатали точния момент, просто използвайте “Burst mode”, като задържите бутона за правене на снимка. Така вашето устройство автоматично ще запамети множество кадри като снимки, от които ще имате възможност да изберете най-подходящата.

При по-лошо осветление е препоръчително да използвате функцията HDR (High Dynamic Range), която може да бъде активирана от самото приложение “Camera”. HDR ще заснеме желаното изображение в три различни експозиции и автоматично ще създаде “идеалната” за вас снимка.

Screen Shot 2016-05-17 at 11.26.34

Разбира се, въпреки удобните функции на “Camera”, съществуват и разширения от външни разработчици, които допълват фабричните функции и ви позволяват да заснемете желаните кадри по един по-професионален начин. При положение, че фабричните функции не са достатъчни за вашите нужди, препоръчваме да се запознаете с нефабричното приложение ProCam 3.

Надяваме се, че ви очакват страхотни моменти, а всеки един от тях ще запечатате по неотразим начин, благодарение на нашите съвети.

Източник: 9to5mac