Вижте как работи новият iOS 14 режим картина-в-картината

iMagazin
14/07/2020 ❘ 12:00

Вече обобщихме някои от основните новости в iOS 14 и представихме нашите очаквания относно датата на появата на официалната версия на системата. Вие можете да тествате новата мобилна операционна система на Apple още сега, а ние ще ви покажем как на практика ще функционира picture-in-picture режимът, който ще бъде наличен и за iPhone. 

Продължаваме да ви запознаваме с новостите, които iOS 14 ще донесе на Apple потребителите. След като ви показахме как системата може да превърне вашия iPhone или Apple Watch в ключ за колата ви, както и новата организация на Home екрана, идва ред на новия режим картина-в-картината. Тази функция ще ви позволи да гледате видео в една част на екрана, докато в другата браузвате в интернет, например. Лошата новина е, че за момента приложението YouTube (най-разпространеният видео плеър) не поддържа picture-in-picture, но ние предполагаме и се надяваме, че до появата на официалната версия на iOS 14 през есента това ще се промени. В бета версията на системата клиповете от платформата могат да се гледат в picture-in-picture режим през Safari

Когато стартирате дадено видео в iOS 14 през съвместимо приложение или браузър, в горния ляв ъгъл би трябвало да се появи стандартната за картина-в-картината икона. За да активирате режима, можете също да чукнете два пъти с два пръста върху видеото или да прокарате пръст отдолу нагоре върху екрана. Излизането от picture-in-picture става отново чрез неговата икона или с двойно натискане с два пръста. 

Можете да уголемявате и намалявате размера на прозореца, в който върви видеото със стандартните за целта жестове. В бета версията на iOS 14 има три размера: малък, среден и голям, а всички видеа се възпроизвеждат в пейзажна ориентация, освен когато става въпрос за FaceTime, когато ориентацията е портретна. Средният и малък прозорец могат да бъдат премествани във всеки ъгъл на екрана на вашия iPhone, докато големият може да бъде или най-отгоре или най-отдолу.

Има още една опция - да drag-нете прозореца с видеото извън екрана наляво или надясно, като по този начин ще чувате само звука на клипа, но няма да виждате картината - опция, подходяща за слушане на музика през YouTube.

Източник:MacRumors