Всички предимства и недостатъци на стрийминг услугата Apple Music

Konstantin
08/08/2020 ❘ 08:00

Ако не знаете какво е Apple Music, в което силно се съмняваме, това е един чудесен начин да стигнете до любимите си музикални парчета по доста бърз начин, където и да се намирате. Заложената стрийминг услуга във всяка хардуерна разработка на Apple може да се похвали с над 60 милиона предложения в най-различни стилове и категории, а ако се чудите дали има смисъл и вие да се абонирате за нея, просто прегледайте този материал. В него ще се опитаме да ви запознаем възможно най-обективно с всички предимства и недостатъци на авторската разработка.

Любопитно

Към средата на 2017 година Apple Music достигна до над 30 милиона потребители на платен абонамент, година по-късно до над 40 милиона, в рамките на миналата година до 60 милиона, докато през настоящата 2020-та, вероятно услугата ще достигне до завидните 70 милиона потребители на платен абонамент. Клиентите на стрийминг платформата се намират в рамките на 115 държави, докато конкурентната Spotify услуга към днешна дата разполага с около 124 милиона потребители на платен абонамент, като една от основните причини за това превъзходство се крие в по-ниската стойност на месечен абонамент.

Недостатъци

Съобразно практиката, която имаме с музикалната услуга на Apple, недостатъците не са кой знае колко много, но пък има един основен, който се крие в интегрираната търсеща машина. Ако изпишете заглавието на латиница на някое парче, което оригинално е на кирилица, примерно в YouTube, търсещият алгоритъм веднага ще открие съвпадение, стига да съществува такова, но не и Apple Music. Тук ще трябва да си поиграете малко повече. Ако не го намирате на кирилица, ще трябва да го потърсите на латиница и обратното. С две думи, стрийминг услугата разполага с доста предложения, но пък част от тях са по-трудно откриваеми.

Също така има вероятност да създадете плейлист с ваши любими парчета, а след време част от предложенията да не са достъпни, което е съвсем разбираемо. Причината за това се крие в промяна на договорени условия на авторски права, от което реално погледнато не е застрахована нито една музикална стрийминг платформа. Поради този факт, бихме могли да игнорираме втория недостатък, но нека разгледаме и другата страна на монетата.

Предимства

Под светлината на прожекторите поставяме качеството на музикалните предложения. Ако сте фен не само на силния, но и на качествения звук или просто имате високо ниво автомобилна музикална система, слушалки или пък спийкър, Apple Music ще ви помогне да извлечете най-доброто от вашето оборудване. Огромна част от парчетата са с възможно най-висококачествения запис, който съществува на пазара и от личен опит - при сериозна аудио система се усеща доста голяма разлика в полза на Apple Music, спрямо, примерно някоя от стрийминг услугите на YouTube или пък в сравнение със Spotify.

Относно търсенето на предложения, вече разбрахме, че не е особено интуитивно, но пък след като стартирате някое от тях, веднага пред вас ще се появят доста сродни такива, свързани албуми, изпълнители и подобни и не само. С течение на времето, Apple Music следи вашите предпочитания и вкусове и то не поради друга причина, а за да ви предложи произволно избрани парчета, но според вашите харесвания в раздел For You. Заедно с всичко изброено, всеки от вас може да се възползва и от автоматично генерираните класации, като регионалните Daily Top 100, включително и за България.

Няма нужда да коментираме различните стилове. При 60 милиона парчета, бихте могли да допуснете и сами, че в Apple Music има всякакви музикални предложения, включително гръцки, сръбски, румънски, българска народни и дори поп-фолк предложения, но има и още нещо интересно. Разполагате с възможност да свалите всяко едно парче, както и албум или плейлист, за да можете да го пуснете, когато вашето устройство не разполага с интернет връзка, а ние ще акцентираме и върху още едно удобство. С един абонамент можете да се възползвате през всяко Apple устройство, стартирано с вашия акаунт, като iPhone, iPad, iPod, Apple Watch, настолен или преносим Mac и Apple TV.

Абонамент

Не трябва да забравяте, че ако все още не сте ползвали Apple Music, винаги можете да преминете към тримесечен безплатен абонамент. Преди неговото изтичане, можете да го прекратите през раздел Subsctiptions на App Store, а ако не го направите, то тогава той ще премине автоматично към платен такъв, а ето и ценовите Apple Music предложения, валидни за нашия пазар:

  • 8.99 лв. на месец - стандартен абонамент за един акаунт.
  • 13.99 лв. на месец - семеен абонамент, от който могат да се възползват до шест свързани Family акаунти.
  • 4.49 лв. на месец - студентски абонамент, за който трябва да сте регистрирани в системата на UNiDAYS.

За да сключите абонамент, трябва да въведете данните на кредитна/дебитна карта или да изберете друг метод на плащане, като той ще се подновява автоматично в началото на всеки месец, а ако искате да се възползвате от безплатните три месеца, отворете приложението, след това изберете подходящ абонаментен план и сте готови. Системата отново ще поиска да регистрирате метод за плащане, като в рамките на тестовия период, няма да се налага да заплащате никаква сума, а ние се надяваме, че сме ви помогнали да изберете по-лесно на коя музикална услуга да заложите.

Източник:iMagazin