Възможностите на полезната CarPlay връзка през iOS 13

Konstantin
15/07/2020 ❘ 09:00

Изключително удобната технология, която позволява на всеки iOS потребител да свърже своя iPhone с подходящо оборудвана автомобилна инфотеймънт система набира все по-голяма популярност, но не само измежду тази част от потребителите, която вече разполага с предложението. CarPlay се превръща във все по-търсена възможност и измежду купувачите на нови автомобили, а ние ще ви покажем какво може да очаквате от полезната връзка в комбинация с последната версия на iOS.

За да бъдем максимално изчерпателни, отново ви припомняме, че за да свържете своето iOS устройство с автомобилната инфотеймънт система, тя трябва да бъде подготвена предварително, но не само да се отличава с необходимите технически характеристики. Вградената в нея операционна система трябва да разполага с инсталиран CarPlay или с този софтуерен комплект от инструменти, чрез който може да видите екрана на своя iPhone на вградения в автомобилната инфотеймънт система дисплей.

Благодарение на полезната възможност, всеки от вас може да достъпи до голяма част от възможностите на своето iOS устройство чрез стандартните бутони за управление или Touch екран на вградената автомобилна инфотеймънт система, но преди това трябва да свърже устройството с нея чрез стандартен USB кабел или поне при повечето автомобили, макар и да разполагат с Bluetooth и Wi-Fi модул, но нека видим и какво може да очаквате от полезната връзка в комбинация с iOS 13.

  • Изглед на екрана, който напомня значително на този при разпънатия екран на iPhone 11, 11 Pro, X, Xs и XR.
  • Напълно функционално табло, позволяващо да преминавате от едно приложение към друго доста лесно.
  • Нещо като Split Screen, но не съвсем. Основната част на екрана може да ви покаже, примено отворен вариант на заложеното приложение Maps от своята лява страна, докато от дясната половина ще са позиционирани два панела, съдържащи актуалната Maps навигация и контролите на Apple Music, ако сте стартирали някое музикално предложение.
  • CarPlay вариант на заложеното приложение Calendar.
  • Възможност да достъпите и до Settings през своята автомобилна инфотеймънт система или по-скоро до няколко малки настройки, като Do Not Disturb While Driving, Appearance и Suggestions in Dashboard.

  • Визуализация на Siri, която при активиране на асистента се появява в долната част на екрана, без да закрива стартираните приложения.
  • Преструктуриран и доста по-лесен за използвате Apple Music дизайн.
  • Доста по-лесни за използвате Maps команди, както и полезната възможност да споделите с някой приятел или контакт вашето пътуване и прогнозирано време на пристигане.
  • Други промени и поправки на грешки, които позволяват на CarPlay да функционира доста по-бързо и безпроблемно, спрямо своя предшественик (скоростта на работа зависи и от хардуерните характеристики на вашата автомобилна инфотеймънт система).

Припомняме ви, че повечето автомобилни инфотеймънт системи не разполагат с вариант за изграждане на CarPlay връзка по безжичен начин,. Вероятно, освен безжичните Wi-Fi и Bluetooth модули, вградената система трябва да може да се похвали и с по-бърз процесор или с подходяща операционна система, което не отблъсква купувачите на нови автомобили по-никакъв начин, а за да разберете кои автомобили поддържат CarPlay, посетете тази връзка.

Източник:iMagazin